Reclamă

Rusia plănuiește să includă aproximativ 3.000 de soldați nord-coreeni într-una dintre brigăzile sale de asalt, care ar putea fi desfășurați în provincia de graniță Kursk, unde forțele ucrainene au preluat controlul unei porțiuni de teritoriu, conform surselor din serviciul militar de informații ucrainean (GUR). Aceste informații au fost transmise de publicația Kiev Post și preluate de agenția EFE, informează Agerpres.

Sursele indică faptul că soldații nord-coreeni vor face parte din Batalionul Special Buriația, ce se înființează în cadrul Brigăzii a 11-a Aeropurtate de Asalt a armatei ruse. Aceștia ar urma să fie echipați cu armament ușor și desfășurați lângă orașul Sudja, un important nod de transport al gazelor rusești către Europa, acum sub controlul trupelor ucrainene.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat că, în opinia serviciilor de informații ucrainene, Coreea de Nord își intensifică implicarea în eforturile de război ale Rusiei. „Am primit rapoarte despre intențiile rușilor pentru toamnă și iarnă de a implica cu adevărat Coreea de Nord în război”, a declarat Zelenski.

Liderul de la Kiev a precizat că a fost informat despre intențiile Moscovei și despre „implicarea reală” a Phenianului, subliniind existența altor state care „don din păcate, investesc în prelungirea războiului”.

Într-un discurs recent, Zelenski a afirmat pentru prima oară că soldați nord-coreeni luptă alături de trupele ruse în Ucraina. Oficiali ucraineni și sud-coreeni au confirmat prezența inginerilor militari nord-coreeni pe frontul din Ucraina, aceștia ajutând Rusia în utilizarea rachetelor balistice KN-23.

Rapoarte occidentale sugerează că Phenianul a livrat Rusiei mari cantități de muniții, inclusiv obuze de calibrul 152 mm și rachete de 122 mm. Pentagonul susține că Rusia a folosit și rachete balistice nord-coreene în conflict, în schimbul cărora Coreea de Nord a primit alimente și asistență pentru programul său de sateliți, conform informațiilor SUA și Coreei de Sud.

Anul trecut, Coreea de Nord a furnizat Rusiei un milion de obuze de artilerie, o cantitate mai mare decât cea livrată Ucrainei de statele UE pe durata întregului război. Potrivit surselor deschise și imaginilor satelitare civile, Rusia a primit de la Phenian aproximativ 2.000 de containere maritime cu diverse tipuri de muniții de artilerie.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro