Reclamă

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat marți, la Digi24, că este exclusă formarea unui guvern de uniune națională după alegerile legislative. Argumentul principal este că o astfel de structură ar însemna ca toată lumea să fie la guvernare și nimeni în opoziție. În ceea ce privește scenariile posibile pentru formarea Guvernului, Kelemen Hunor nu exclude varianta unei coaliții PSD-USR-UDMR sau PNL-USR-UDMR.

„Guvern de uniune națională în niciun caz. Cine să fie în guvern de uniune națională? Asta nu funcționează. Totuși nu suntem în prăpastie. Și guvern de uniune națională înseamnă că toți sunt la guvernare. Cine e în opoziție? În felul acesta nici nu pot să mă gândesc că poate funcționa România. Cum ar arăta?”, a afirmat Hunor.

El a menționat că forma coalițiilor viitoare depinde de votul românilor în următoarele alegeri. „Nu știu cum va arăta coaliția, fiindcă până la urmă va depinde de votul românilor și ce vor vota ei pe 1 decembrie, ce vor vota pe 24 noiembrie, după aceea pe 8 decembrie”, a adăugat liderul UDMR.

În ceea ce privește variantele posibile, Hunor a indicat câteva opțiuni. „Vă dați seama că dacă facem doar o speculație sau un scenariu pe poza de azi, peisajul politic, atunci sunt câteva variante. PSD, PNL, dacă au majoritate împreună și dacă nu, atunci bineînțeles mai caută pe cineva. Ori UDMR, dacă avem o forță bună și destulă în Parlament, ori USR. Cu asta basta. Dacă nu, atunci se poate PSD-USR-UDMR, se poate PNL-USR-UDMR”, a declarat acesta.

Hunor a punctat, de asemenea, că este important ca președintele să respecte principiul conform căruia partidul care câștigă alegerile formează Guvernul. El a remarcat că nici Traian Băsescu, nici Klaus Iohannis nu au respectat întotdeauna acest principiu: „Constituția te obligă să dai acelui partid responsabilitatea formării guvernului care 50% plus 1 de mandate. Da, dar există și un principiu (…) Nici Traian Băsescu, nici Klaus Iohannis nu au respectat permanent acest principiu”, a observat Hunor.

Liderul UDMR a dorit să clarifice și „legenda” că Uniunea a susținut întotdeauna guvernările PSD, subliniind că UDMR a fost mai des parte din guverne de dreapta. „Am fost 2009 și sfârșitul anului 2012 cu Boc și cu Ungureanu, nu cu PSD. Am fost opt luni cu Ponta, este adevărat. Și am fost un an și jumătate cu PSD-PNL și aproape un an cu USR-PNL. Deci cam acesta este tabloul când și cu cine am guvernat”, a explicat el.

În încheiere, întrebat despre posibilitatea unei alianțe guvernamentale PSD-USR-UDMR, Hunor a confirmat că o consideră posibilă, cel puțin din punct de vedere matematic și strategic după alegeri.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro