În Marea Britanie, ministrul sănătății, Wes Streeting, a propus ca șomerii care suferă de obezitate să fie tratați cu medicamente de slăbit pentru a putea reveni la muncă. Streeting a evidențiat că alimentația nesănătoasă afectează drastic speranța de viață și impune o povară semnificativă asupra serviciilor medicale britanice.
Streeting a menționat într-un articol publicat de The Telegraph preluat de Politico că injecțiile pentru pierderea în greutate, precum Wegovy de la Novo Nordisk și Mounjaro de la Lilly, ar putea să aibă un impact semnificativ atât asupra pacienților, cât și asupra sistemului de sănătate, care cheltuie anual 11 miliarde de lire sterline pentru combaterea obezității. „Beneficiile pe termen lung ale acestor medicamente ar putea fi monumentale”, a subliniat ministrul.
Mai mult, propunerea vine în contextul unei investiții majore de 279 de milioane de lire sterline anunțată de guvernul britanic din partea companiei farmaceutice Lilly. Anul trecut, Observer a dezvăluit că Novo Nordisk a făcut lobby pentru profilarea persoanelor care solicită ajutoare sociale, cu scopul de a le administra medicamente de slăbit.
Cu toate acestea, propunerea stârnește probleme etice, după cum atrage atenția Dolly van Tulleken, specialist în obezitate de la Universitatea Cambridge. Ea a declarat pentru BBC că o astfel de abordare ar putea duce la evaluarea persoanelor pe baza valorii lor economice potențiale, ignorând nevoile lor de sănătate. Van Tulleken a accentuat necesitatea ca tratamentele să fie completate de politici care să faciliteze accesul la alimente sănătoase.
De asemenea, este în discuție logistica necesară pentru implementarea tratamentelor pentru o populație în care peste două treimi dintre adulți sunt supraponderali sau obezi. Este propus un studiu care să includă 5.000 de persoane afectate, pentru a evalua impactul potențial al programului.