Reclamă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare de bază a dus la o scădere a prețurilor, contrazicând astfel datele prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) care indică scumpiri ale legumelor din magazine. Barbu a oferit exemple de produse ale căror prețuri au scăzut, conform datelor de la Consiliul Concurenței, atrăgând atenția că acestea reflectă situația celor 21 de produse alimentare de bază cu adaos plafonat.

Florin Barbu a declarat: „Ne arată creșteri de prețuri?… Doamnă, cele mai corecte date sunt următoarele și vă invit să mergeți cu mine în magazin. Până la plafonarea adaousului comercial, dvs cumpărați litrul de ulei cu 12 lei, acum dacă mergeți cu mine în magazin găsiți ulei cu 6,7,8 lei”.

În ceea ce privește legumele, ministrul a explicat că prețurile mai mari sunt justificate de costurile suplimentare necesare pe timpul sezoanelor reci, cum ar fi încălzirea serelor și solariilor. „Kilogramul de castraveți este 7-8 lei în magazin, roșiile 15 lei”, a descris oficialul.

INS a raportat că rata anuală a inflației a scăzut la 4,62% în septembrie 2024, de la 5,1% în august, în timp ce mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,72%. Totuși, ministrul Barbu subliniază că, pentru produsele de bază ale românilor cu venituri mici și medii, prețurile au coborât cu procentaje semnificative de 18% până la peste 32%.

Conform INS, rata lunară a inflației pentru septembrie 2024, comparativ cu august 2024, a fost 100,33%, iar rata inflației de la începutul anului a fost 3,8%. Rata anuală a inflației în septembrie 2024 comparativ cu aceeași lună din 2023 a fost 4,6%, iar modificarea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 6,1%.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro