Reclamă

Kremlinul a respins marți acuzațiile de intervenție în afacerile interne ale Georgiei, țară care urmează să organizeze alegeri parlamentare pe 26 octombrie. Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, consideră că aceste alegeri sunt o alegere între viitorul european și trecutul rus.

„Nu ne amestecăm în niciun fel în afacerile interne ale Georgiei și nu avem nicio intenție să facem acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe de presă, transmite EFE, citată de Agerpres.

Peskov a răspuns astfel la afirmațiile președintei georgiene, care acuză Kremlinul că ar controla autoritățile georgiene și că încearcă să influențeze rezultatele alegerilor parlamentare.

Același purtător de cuvânt a denunțat și încercările țărilor occidentale de a „face presiune asupra autorităților georgiene” și de a avea o „influență directă și nedisimulată” asupra campaniei electorale din Georgia.

Tot marți, președintele Vladimir Putin a decis extinderea listei cu categoriile de cetățeni georgieni care pot intra în Rusia fără viză, pe fondul criticilor occidentale la adresa relațiilor tot mai apropiate dintre Georgia și Rusia.

În acest context, Georgia și-a îmbunătățit semnificativ relațiile cu Rusia, însă acest lucru a condus la deteriorarea legăturilor cu Occidentul, având în vedere situația din Ucraina. UE și SUA au criticat reluarea zborurilor între cele două țări și legea „Cu privire la transparența ingerinței străine”. Opoziția georgiană vede această lege ca fiind similară cu cele din Rusia, folosite pentru a suprima societatea civilă.

În plus, Parlamentul georgian a fost criticat și pentru o lege votată în septembrie care interzice, similar cu legislația rusă, propaganda pentru relațiile homosexuale.

Recent, Guvernul de la Tbilisi a pus întreaga vină pentru conflictul din 2008 din Osetia de Sud pe fostul președinte încarcerat, Mihail Saakașvili.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro