Reclamă

O unitate voluntară de apărare aeriană din Ucraina, cunoscută sub numele „Vrăjitoarele din Bucea”, este formată în mare parte din femei care își dedică timpul liber pentru apărarea cerului ucrainean, în contextul în care mulți bărbați sunt trimiși pe linia frontului. Aceste femei, care provin din diverse domenii profesionale, își împart timpul între slujbele de zi cu zi și turele de noapte dedicate apărării țării.

Dr. Valentina, un medic veterinar în vârstă de 51 de ani, s-a alăturat unității în această vară, primind indicativul „Valkyrie”. Ea a povestit cum experiența ocupării regiunii Bucea de către forțele ruse la începutul invaziei, a inspirat-o să se alăture luptei. „Pot face această muncă. Echipamentul este greu, dar noi, femeile, o putem face,” a declarat aceasta.

Unitatea folosește echipamente vechi, cum sunt mitralierele Maxim fabricate în 1939, dar întreținute cu mare grijă. Zvonurile indică faptul că acestea au doborât trei drone în această vară, contribuind la protejarea Bucea și a împrejurimilor de drone rusești pline de explozibili.

Inna, o profesoară de matematică și colegă a Valentinei, a participat și ea la primele sale misiuni cu unitatea aeriană de apărare. Ea își menține echilibrul între predarea la școală și muncă de apărare, declarând: „Băieții au plecat, dar noi suntem aici. Ce nu pot face femeile ucrainene?”

Comandantul unității, colonelul Andrii Verlati, a remarcat deschiderea inițială sceptică față de ideea de a folosi femeile în forțele voluntare. „La început a fost ca o glumă: „Să luăm femei!”, dar încrederea în aceste forțe a crescut considerabil”, a spus el. Spre deosebire de primele zile ale conflictului, implicarea femeilor nu mai este privită cu neîncredere.

Unitatea „Vrăjitoarele” se întâlnește în weekend pentru antrenamente militare, unde femeile sunt instruite să execute diverse operațiuni militare. Motivația personală și experiențele din timpul ocupării Bucea de către ruși sunt principalele impulsuri care le ghidează pe aceste femei. Valentina își amintește de oroarea ocupației și speră ca implicarea lor să contribuie la încheierea războiului.

Ania, o altă voluntară, a subliniat importanța pregătirii militare în obținerea unui sentiment de întărire personală după experiențele traumatizante suportate în timpul ocupației. „Pentru că nu voi mai sta niciodată ca o victimă și nu-mi va mai fi atât de frică,” a afirmat ea, adăugând că implicarea ei în acest proiect este un răspuns ferm și personal la traumele trăite.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro