Reclamă

Imagini surprinzătoare din deșertul Sahara au capturat lacuri mari printre dunele de nisip, după ce regiunea a experimentat primele inundații severe din ultimele decenii. În această zonă, unde de obicei plouă doar câțiva centimetri pe an, a avut loc un fenomen neobișnuit în septembrie, când un sistem de joasă presiune a adus ploi intense în sud-estul Marocului.

În unele părți ale deșertului s-au înregistrat aproape 20 de centimetri de precipitații, conform datelor preliminare de la satelitul NASA. În orașul Errachidia, au căzut aproape 5 centimetri de ploaie în doar două zile, o cantitate care depășește de peste patru ori nivelul precipitațiilor obișnuite pentru întreaga lună septembrie.

Houssine Youabeb, reprezentant al agenției de meteorologie din Maroc, a declarat pentru Agenția de Presă că: „Au trecut între 30 și 50 de ani de când nu a mai plouat atât de mult într-un interval de timp atât de scurt”.

Ploile abundente au dus la formarea unor peisaje inedite, cu apă în cadrul unor peisaje de palmieri și tufișuri, precum în orașul Merzouga, unde ploaia a creat noi lacuri în interiorul dunelor de nisip. Reflexiile palmierilor sunt acum vizibile pe suprafața noilor timp lagune, conturate de dunele abrupte.

Lacuri care de obicei sunt uscate, cum ar fi cel din Parcul Național Iriqui, au fost de asemenea umplute cu apă. Imaginile prin satelit ale NASA, folosind culori false pentru a evidenția apele de inundație, au arătat formarea unor noi lacuri în nord-vestul Saharei.

Aceste precipitații au afectat și unele dintre așezările locuite din Maroc, provocând inundații care s-au soldat cu moartea a peste o duzină de persoane. Oamenii de știință sugerează că, pe măsură ce schimbările climatice continuă datorită poluării cu combustibili fosili, regiunea Sahara poate experimenta mai multe evenimente meteorologice extreme în viitor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro