Reclamă

În județul Bihor, Spitalul de Psihiatrie din Ștei se află în centrul unei anchete după ce au fost făcute acuzații șocante privind tratamentele inumane aplicate pacienților internați acolo. Într-un raport publicat de Consiliul de Monitorizare, se menționează condiții mizere și utilizarea nejustificată a unui aparat cu electroșocuri asupra bolnavilor.

Consiliul de Monitorizare, un organism independent sub control parlamentar, a realizat un raport în urma vizitelor efectuate la această unitate sanitară, unde s-a semnalat și prezența violenței și a altor rele tratamente. Spitalul de Neuropsihiatrie din Ștei trebuie să răspundă pentru aceste acuzații, în condițiile în care conducerea acestuia confruntă și o anchetă internă.

Deși oficialii spitalului recunosc existența echimozelor la unii pacienți, ei neagă utilizarea unui pistol cu electroșocuri, susținând că acesta ar fi fost folosit doar ca lanternă. Cu toate acestea, raportul menționează utilizarea echipamentului în scopuri necorespunzătoare, crescând gravitatea situației.

În paralel cu ancheta internă, autoritățile au deschis și o investigație penală pentru a elucida aceste acuzații. În plus, Ministerul Sănătății a anunțat trimiterea unei echipe de control pentru a verifica veridicitatea afirmațiilor incluse în raport.

Spitalul de Neuropsihiatrie din Ștei, un centru de maximă siguranță, găzduiește pacienți cu tulburări psihice severe. În trecut, unitatea a mai fost implicată în incidente grave, cum ar fi cazul unui pacient care a atacat o infirmieră. În acest context, Asociația Spitalelor de Neuropsihiatrie a condamnat ferm comportamentele abuzive și s-a distanțat de astfel de practici.

Aceste acuzații ridică semne de întrebare asupra respectării drepturilor pacienților vulnerabili în instituții de stat, iar desfășurările ulterioare ale anchetelor sunt așteptate cu mare interes atât de autorități, cât și de societatea civilă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro