Reclamă

Cancerul de sân este una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor din România, cu incidență crescută, potrivit Institutului de Sănătate Publică. Anual, peste 10.000 de femei sunt diagnosticate, iar peste 3.000 nu supraviețuiesc bolii. Accesul limitat la programele de screening accentuează această problemă. Însă, avansurile, precum mamografia 3D și inteligența artificială (AI), aduc speranțe pentru diagnosticarea precoce și tratamentul eficient.

Dr. Laura Ianculescu, medic primar radiologie și imagistică medicală la REGINA MARIA, a remarcat o evoluție pozitivă în atitudinea femeilor față de screening, datorită campaniilor de prevenție. „De la un an la altul, femeile devin mai conștiente de importanța controalelor periodice,” a spus dr. Ianculescu. Screeningul în stadii incipiente facilitează un tratament mai puțin invaziv, crescând șansele de recuperare.

Cu toate acestea, reticența rămâne, mai ales în rândul femeilor mai în vârstă. „Pacientele tinere sunt mai deschise la recomandările medicale, dar există multe femei mai în vârstă care fie nu înțeleg importanța acestor investigații, fie nu au simptome și le evită,” observă dr. Ianculescu.

Avansurile tehnologice, inclusiv integrarea AI în centrele REGINA MARIA, ajută la detectarea precoce a cancerului. Sisteme de tip „soft bazat pe inteligență artificială” pentru identificarea neregulilor în mamografii aduc precizie sporită. Utilizarea AI îmbunătățește diagnosticul cu o precizie de până la 99%.

Mamografia este considerată esențială după 40 de ani, iar ecografia este recomandată pentru sânii denși. Aceasta ajută la detectarea nodulilor care pot trece nevăzuți la mamografie. Dr. Ianculescu afirmă, „Aceasta oferă o imagine completă a sănătății sânilor”.

În ciuda temerilor legate de durere și iradiere, experții insistă că acestea sunt nefondate. Dr. Ianculescu subliniază, „Mamografia salvează mii de vieți, iar iradierea este minimă datorită tehnologilor avansate, precum DoseWatch.”

REGINA MARIA a derulat un studiu între 194 de femei, arătând că 70% au raportat durere sub 5 pe o scară de la 1 la 10, și doar 15% dintre cele cu istorii familiale de cancer de sân au făcut teste genetice. Acest lucru evidențiază necesitatea de educare asupra opțiunilor de monitorizare a riscurilor.

Asistenta Petronela Gotzinger explică importanța asistenței medicale pentru o experiență pozitivă, afirmând că compresia sânilor durează doar 15 secunde și nu cauzează durere intensă.

Campania #CuMamalaMamo este în desfășurare, permițând tinerelor abonate să doneze mamografia mamei lor. Toate mamografiile în rețeaua REGINA MARIA beneficiază de reducere de 25% până la sfârșitul anului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro