Hemangiomul hepatic este o tumoră benignă care se poate forma sub forma unui ghem de vase de sânge în ficat. Dr. Ionuț Duduș, medic primar în chirurgie generală, explică simptomele, metodele de diagnostic și opțiunile de tratament.
Deși cauzele exacte ale hemangiomului hepatic nu sunt cunoscute, se crede că ar putea să se formeze încă din perioada fetală. Adesea, diagnosticul survine întâmplător, atunci când formațiunea este descoperită în timpul unei investigații imagistice realizate pentru alte motive medicale. În unele cazuri, tumora poate deveni voluminoasă, exercitând presiune asupra organelor din vecinătate și provocând simptome specifice.
Un aspect semnificativ al hemangiomului hepatic este riscul de rupere, dat fiind că este foarte bine vascularizat. O eventuală ruptură a hemangiomului ar putea cauza peritonită acută, o complicație severă care necesită intervenție medicală promptă. În plus, o formațiune similară hemangiomului ar putea fi, în unele cazuri, de natură malignă, ceea ce face foarte important stabilirea exactă a diagnosticului și o monitorizare atentă. În aceste situații, un chirurg specializat în chirurgia hepato-bilio-pancreatică poate decide dacă este necesară o intervenție chirurgicală la ficat sau dacă pacientul trebuie să urmeze un program de monitorizare pe termen lung.
Pacienții sunt sfătuiți să consulte un specialist pentru a evalua cel mai bine procedurile necesare de diagnostic și tratament, garantând astfel o monitorizare adecvată și reducerea riscurilor asociate hemangiomului hepatic.