Reclamă

NATO nu se va lăsa intimidată de ameninţările Rusiei și îşi va menţine sprijinul pentru Kiev, a afirmat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte, în prima sa vizită oficială la misiunea Alianţei pentru Ucraina din Wiesbaden. El a subliniat că acest sprijin va continua pentru a preveni ca Rusia să obțină ceea ce își dorește.

Vizita lui Rutte marchează o etapă importantă pentru misiunea NATO Security Assistance and Training for Ukraine (Misiunea NATO pentru Asistenţă şi Antrenament pentru Ucraina – NSATU), care va prelua coordonarea ajutorului militar de la SUA. Rutte a declarat: „Mesajul către liderul rus Vladimir Putin este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Ucraina va învinge.”

Secretarul general a vorbit de la Clay Barracks, baza americană ce găzduieşte misiunea NSATU. Aceasta este văzută ca o modalitate de a proteja mecanismul de ajutor împotriva unei posibile reveniri la Casa Albă a fostului președinte Donald Trump, cunoscut critic al NATO. Predarea coordonării către NATO este însă percepută de diplomaţi ca având un efect limitat, având în vedere rolul dominant al SUA în cadrul Alianței.

Rutte s-a adresat trupelor aliate prezente în Wiesbaden, care provin din peste zece țări, enunțând planuri pentru viitorul amplasament final al misiunii în hangarul adiacent. Se preconizează că NSATU va avea un efectiv total de aproximativ 700 de persoane, provenind de la cartierul general NATO SHAPE din Belgia și centre logistice din Polonia și România.

Baza de la Wiesbaden găzduiește și unitatea americană care va gestiona rachetele cu rază lungă de acţiune, programate să fie desfăşurate temporar în Germania, începând cu anul 2026, ca răspuns la rachetele rusești din Kaliningrad.

Între timp, în Germania, această desfășurare a fost denunțată de Rusia drept o provocare, stârnind discuții în Partidul Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz. Totuși, Rutte a apărat decizia ca fiind crucială pentru ca NATO să-și păstreze capacitățile necesare de descurajare a amenințărilor ruse. El a subliniat: „Noi suntem o alianţă defensivă, nu suntem interesaţi să capturăm nicio parte a altor țări.”

Preşedintele american Joe Biden și cancelarul Olaf Scholz au susținut desfăşurarea rachetelor ca soluție temporară până la dezvoltarea propriilor capabilități similare de către țările europene implicate.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro