Reclamă

Arabia Saudită ar putea ajunge să inunde piața internațională cu petrol, generând o provocare majoră pentru Rusia, a cărei economie depinde în mare măsură de exportul de țiței, conform unui raport Business Insider. Regatul saudit a arătat că prețul petrolului ar putea scădea chiar la 50 de dolari pe baril dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu ia măsuri pentru a-și reduce producția.

Decizia Arabiei Saudite de a crește oferta de petrol ar reduce dramatic prețurile și ar putea afecta țările din cadrul OPEC, inclusiv Rusia, care nu și-au redus producția de petrol. Întrucât Moscova deja vinde petrolul la preț redus și cu costuri de producție mari, o scădere suplimentară a prețurilor ar putea pune presiune asupra capacității sale de a finanța operațiunile militare din Ucraina, explică Luke Cooper de la London School of Economics pentru IPS Journal.

Arabia Saudită, o autoritate-cheie în cadrul OPEC, a făcut eforturi pentru a menține prețul barilului peste 100 de dolari, îndemnând statele membre să reducă producția. Cu toate acestea, prețul țițeiului se mișcă în jurul a 80 de dolari. În fața acestei situații, Riadul intenționează să mărească și mai mult producția începând cu luna decembrie, conform unor surse citate de Financial Times.

„Arabia Saudită s-a săturat”, a declarat Simon Henderson, director la Bernstein Program on Gulf and Energy Policy de la The Washington Institute. Conform lui Henderson, „conducerea OPEC presupune o responsabilitate multilaterală”, dar implementarea acesteia este dificilă. Rusia, Iranul și Kazahstanul au depășit deja cotele de producție stabilite de OPEC+, Moscova crescând producția cu 122.000 de barili peste limita convenită.

Dacă Arabia Saudită își va pune în aplicare planurile, tensiunile între regat și Rusia ar putea escalada. O situație similară s-a petrecut în 2020, când un conflict între cele două națiuni a dus la o creștere a producției și o scădere a prețurilor, provocând o competiție economică acerbă.

În contextul în care fondul suveran de investiții al Rusiei s-a redus semnificativ de la începutul invaziei Ucrainei, iar accesul Moscovei la valuta occidentală este limitat, capacitatea sa de a susține o confruntare economică la scară largă este diminuată. Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a menționat recent că nu este clar dacă OPEC ar trebui să crească producția de petrol după întâlnirea de decembrie, conform intențiilor saudiților.

Spre deosebire de petrolul saudit, extracția petrolului din Rusia este mai costisitoare, ceea ce complică situația pentru Moscova, în special dacă prețurile globale vor scădea considerabil, a precizat Cooper.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro