Reclamă

Regele Charles al III-lea nu va fi întâmpinat de liderii de stat din Australia la sosirea sa în Canberra săptămâna viitoare. Această decizie a stârnit nemulțumirea monarhiștilor australieni, care au numit gestul drept „o insultă monumentală”, conform unui articol publicat de POLITICO.

Regele Marii Britanii își va începe vizita în Australia la începutul săptămânii viitoare, aceasta fiind prima sa călătorie oficială în Australia de la urcarea pe tron și prima vizită a unui monarh britanic în țara continent din 2011.

În pofida prezenței prim-ministrului, liderii din toate cele șase state federale australiene au refuzat invitațiile de a participa la eveniment, invocând „alte angajamente”, cum ar fi campanii electorale sau ședințe de cabinet, conform presei din Australia.

Premierul celui mai mare stat al Australiei, New South Wales, a afirmat că va avea o întâlnire cu Regele Charles al III-lea într-un alt moment al vizitei regale. În context, purtătorul de cuvânt al Ligii Monarhiștilor Australieni, Bev McArthur, a criticat această absență, catalogând-o ca fiind „o palmă în față”. „Toți premierii și miniștrii au jurat credință monarhului nostru, Charles, și este o insultă monumentală faptul că acum îi scuipă în mâna întinsă cu prietenie”, a declarat McArthur presei australiene.

Australia, care a fost cândva o colecție de colonii britanice, a devenit națiune independentă în 1901 și este formată dintr-o federație de șase state, dar continuă să funcționeze ca o monarhie constituțională, cu monarhul britanic ca șef de stat. Chiar și așa, rolul monarhului este în principal simbolic și nu implică autoritate în guvernare.

Sondajele indică faptul că opinia publică australiană este împărțită în privința posibilității ca Australia să devină o republică, iar Palatul Buckingham a clarificat anterior că aceasta este „o chestiune care trebuie să decidă publicul australian”.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro