Reclamă

Uniunea Europeană a decis să impună noi sancțiuni împotriva Iranului, acuzat de livrarea de rachete balistice către Rusia, utilizate în conflictul acesteia cu Ucraina. Decizia a fost luată luni de miniștrii de externe ai statelor UE reuniți la Luxemburg, vizând șapte entități și șapte persoane din Iran, inclusiv compania aeriană Iran Air, pentru facilitarea livrării de rachete balistice pentru Rusia. Acest anunț a fost făcut public prin intermediul unui comunicat.

Alături de Uniunea Europeană, SUA, Regatul Unit, Franța și Germania au impus sancțiuni similare împotriva Teheranului încă de la jumătatea lunii septembrie. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe platforma X că salută aceste sancțiuni, dar că este nevoie de mai multe măsuri pentru a apăra Ucraina.

Sancțiunile UE includ înghețarea activelor celor sancționați pe teritoriul Uniunii și interzicerea deplasării acestora pe teritoriul statelor membre. Pe lista entităților sancționate se regăsesc și alte două companii aeriene iraniene, Saha Airlines și Mahan Air, precum și societăți iraniene acuzate de furnizarea de combustibil pentru rachete balistice. Printre oficialitățile sancționate se numără și viceministrul apărării iranian, Seyed Hamzeh Ghalandari.

Deciziile de sancțiuni apar în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice și orașelor ucrainene, pe fondul apropierii sezonului rece. Statele membre ale UE și aliații lor occidentali continuă să exercite presiuni asupra Teheranului, care este suspectat că susține eforturile militare ale Rusiei prin furnizarea de echipamente avansate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro