Reclamă

Bolile transmise de țânțari, precum dengue și malaria, vor fi incluse în curriculumul școlilor de medicină din Europa, urmând să devină o parte importantă a pregătirii viitorilor medici. Această inițiativă vine ca răspuns la schimbările provocate de criza climatică, informează The Guardian.

În plus, studenții la medicină vor primi o educație mai cuprinzătoare în recunoașterea și tratarea insolației și vor studia impactul climatului asupra tratamentelor, inclusiv cele pentru astm bronșic, așa cum au anunțat reprezentanții școlilor de medicină. Aceste instituții au format Rețeaua europeană de educație pentru climă și sănătate.

Proiectul este coordonat de Universitatea din Glasgow și implică 25 de școli de medicină din țări precum Marea Britanie, Belgia și Franța, vizând educația a peste 10.000 de studenți. Dr. Camille Huser, co-președinte al rețelei, a explicat: „Medicii viitorului vor accesa o gamă diferită de prezentări și vor învăța despre boli despre care nu știu multe acum. Ei trebuie să fie conștienți de asta pentru a le putea recunoaște.”

Schimbările climatice au dus la cea mai fierbinte vară înregistrată în Europa, crescând presiunile asupra serviciilor de sănătate. Insectele care răspândesc boli, cum sunt țânțarii, și-au extins aria de acțiune, ajutate de creșterea temperaturilor și a precipitațiilor. Dr. Camille Huser a subliniat: „Schimbările climatice… nu creează neapărat o gamă complet nouă de boli, dar le intensifică pe cele care există.”

Boli cronice, precum cancerul, afecțiunile cardiace și pulmonare, diabetul și bolile mintale, pot fi afectate de factori climatici extremi sau poluare. În acest context, pregătirea medicilor va include informații și despre efectele schimbărilor climatice asupra rezistenței la antimicrobiene, un fenomen în care agenții patogeni devin imuni la tratamentele existente, și care este exacerbat de schimbările climatice.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro