Reclamă

Sute de mii de credincioși au venit la Iași pentru Pelerinajul de Sfânta Parascheva 2024, un eveniment religios de mare amploare care se desfășoară anual la Catedrala Mitropolitană. Aceștia s-au adunat să se închine la moaștele Cuvioasei Parascheva, sărbătoare ce cade pe 14 octombrie și este una dintre cele mai iubite în calendarul ortodox românesc.

Anul acesta, credincioșii beneficiază de prezența moaștelor aduse de pe Muntele Athos ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Această inițiativă a fost explicată de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei prin faptul că anul 2024 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „an omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și an comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

Tradițiile dedicate Sfintei Parascheva sunt vechi și foarte respectate. În ortodoxie, ea este cunoscută ca „luminătoarea casnică a Moldovei”, fiind considerată protectoare a femeilor căsătorite și ajutând la naștere. Există și credințe populare conform cărora Parascheva le apără pe oameni de diverse nevoi, cum ar fi bolile și grindina.

Originea acestui cult este profund legată de saleia Sfintei, născută la Epivat, actualul Selimpașa în Turcia, în secolul al X-lea. Se spune că, chiar de la o vârstă fragedă, Parascheva a început să-și împartă hainele cu cei nevoiași, influențată de cuvintele Evangheliei după Marcu. După moartea părinților săi, ea și-a donat toată averea săracilor, ilustrând o viață de post și suferință până la moartea sa, a cărei loc nu a fost cunoscut mulți ani.

După o descoperire miraculoasă, trupul său a devenit obiect al cultului și a fost mutat în mai multe locuri din fostul Imperiu Bizantin. Rămășițele sfintei au ajuns în cele din urmă la Iași, prin eforturile domnitorului Vasile Lupu, care le-a adus de la Patriarhia din Constantinopol în 1641 și le-a așezat la Catedrala Mitropolitană din Iași în 1887.

Tradițiile românești dedicate acestei sărbători implică oferirea de alimente persoanelor nevoiașe și împărțirea de pâine, must și fructe de sezon în amintirea celor plecați dintre noi. Pe lângă importanța religioasă, Sfânta Parascheva este pomenită și ca ocrotitoare a spiritelor și a trecerii din „Lumea Neîntoarcerii”, reprezentând o adevărată sărbătoare a comunității pentru participanți.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro