Reclamă

Forțele ruse au început să utilizeze terminalele Starlink pentru a-și îmbunătăți coordonarea în atacurile militare, sporindu-le astfel eficiența și precizia, relatează Washington Post. Acest lucru se întâmplă în ciuda încercărilor Statelor Unite de a opri fluxul de tehnologie către Moscova. Utilizarea Starlink de către ruși a dus la o creștere a letalității și agilității lor pe câmpul de luptă, permițându-le să coordoneze mai bine atacurile cu dronă și focurile de artilerie.

Terminalele Starlink furnizează acces live la câmpul de luptă și asigură securitatea comunicațiilor între soldați, fiind esențiale pentru coordonarea precisă a operațiunilor militare. Zeci de mii de antene Starlink constituie o parte critică a rețelei militare a Ucrainei, dar existența unei piețe negre a permis forțelor ruse să le achiziționeze și să le utilizeze, reducând astfel avantajul tehnologic al Ucrainei.

Aceste terminale, care nu ar trebui să ajungă în Rusia din cauza sancțiunilor economice impuse de SUA, sunt vândute ilegal prin diverse canale, inclusiv pe Telegram. Soldații ucraineni au recunoscut că rușii au început să le folosească, ceea ce a condus la o creștere a preciziei și numărului de atacuri rusești. Potrivit unui ofițer ucrainean, avansul tehnologic al Rusiei a contribuit la retragerea trupelor ucrainene în regiunea Vuhledar.

Problema utilizării ilicite a terminalelor Starlink de către ruși a dus la reînnoirea frustrărilor ucrainene față de CEO-ul SpaceX, Elon Musk. SpaceX a furnizat Ucrainei conexiuni gratuite prin Starlink după invazia Rusiei în 2022, dar intenția de a întrerupe acest serviciu a dus la tensiuni. În prezent, guvernele SUA și Ucraina colaborează cu SpaceX pentru a preveni utilizarea ilegală de către Rusia a acestor terminale.

În pofida încercărilor de a dezactiva terminalele sau de a bloca semnalul în anumite zone, rușii au continuat să le utilizeze, sporindu-și eficiența militară. Această utilizare controversată a dus la câștiguri pentru Rusia în timpul ofensivei sale recente, afectând capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul în mod eficient.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro