Reclamă

Într-un recent interviu, Alexander Lukașenko a comentat despre schimbările anunțate de Rusia în politica sa privind armele nucleare, sugerând că acestea erau așteptate de mult timp și au ca scop temperarea ‘capetelor înfierbântate’ din Occident. Lukașenko, aliatul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a subliniat că semnalele nucleare transmise de Moscova au fost deja recepționate de Occident chiar înainte de anunțul oficial al Kremlinului de luna trecută.

Pe 25 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că Rusia va extinde lista scenariilor care ar putea justifica utilizarea armelor nucleare. Printre acestea se află și obținerea de informații sigure despre un atac transfrontalier masiv împotriva Rusiei, atac ce ar implica avioane, rachete sau drone. Moscova a precizat că va considera orice atac asupra sa, susținut de o putere nucleară, drept unul comun. Anunțul vine într-un context tensionat, ca răspuns la discuțiile din Statele Unite și Marea Britanie care vizează furnizarea de rachete convenționale cu rază lungă de acțiune către Ucraina, fapt ce ar putea permite atacuri în adâncul Rusiei.

„Această doctrină ar fi trebuit să fie reînnoită cu mult timp în urmă”, a declarat Lukașenko, referindu-se la staționarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus, convenită cu Putin anul trecut. Lukașenko a precizat că dacă Occidentul nu ar fi acordat atenție semnalelor nucleare anterioare ale lui Putin, „rachetele occidentale ne-ar bombarda deja, în special Rusia”. Totuși, el crede că modificările aduse doctrinei nucleare de Rusia vor ajuta la calmarea tensiunilor.

Pe de altă parte, Ucraina a acuzat Rusia de șantaj nuclear, iar președintele Volodimir Zelenski a îndemnat statele occidentale să nu se lase intimidate de ‘liniile roșii’ trasate de Putin. În replică, Moscova a reiterat că avertismentele sale trebuie luate în serios, iar Putin a avertizat că un sprijin militar direct al Occidentului pentru atacuri cu rachete împotriva Rusiei ar putea declanșa un conflict amplu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro