Reclamă

Pe 13 octombrie 1307, Cavalerii Templieri din toată Franța, conduși de liderul lor, Jacques de Molay, au fost arestați la ordinul regelui Filip al IV-lea, cunoscut sub numele de Filip cel Frumos. Această zi de vineri 13 a fost marcată de arestarea unei întregi organizații acuzate oficial de satanism, însă motivul real pare să fi fost uriașa datorie pe care regele o avea față de templieri, considerați bancherii Europei de atunci. La execuția sa pe rug în 1314, Jacques de Molay se spune că l-ar fi blestemat pe regele Filip, iar dinastia monarhului s-a stins la doar 14 ani după aceasta.

1792 a marcat începutul construcției uneia dintre cele mai emblematice clădiri din lume, Casa Albă din Washington. Designul, realizat de un arhitect irlandez, a fost influențat de George Washington, care a dorit ca fațada să fie acoperită cu piatră albă, oferindu-i clădirii numele sub care este cunoscută astăzi. Primul președinte american care a locuit în Casa Albă a fost John Adams, în anul 1800. Abia în 1901, clădirea a căpătat numele oficial de Casa Albă și a trecut prin mai multe renovări și modernizări de-a lungul anilor.

În 2010, o operațiune internațională de salvare a reușit să aducă la suprafață 33 de mineri chilieni care au fost blocați într-o mină de cupru timp de 69 de zile, la o adâncime de 700 de metri. Acești bărbați au fost salvați cu ajutorul unei capsule metalice coborâte printr-un puț vertical îngust. Chiar și NASA s-a implicat în acest demers complex, care a captat atenția întregii lumi. Cei 33 de mineri au fost recunoscuți drept eroi naționali în Chile.

Evenimentele din 1307, 1792 și 2010 reprezintă momente marcante ale istoriei, fiecare aducând aspecte unice și momente decisive în contextul lor respectiv.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro