Reclamă

SpaceX va încerca duminică să prindă prima treaptă a rachetei Starship cu ajutorul unor brațe mecanice uriașe în timpul unui nou zbor de testare. Această manevră reprezintă un pas crucial către reutilizarea lansatorului greu. Compania fondată de Elon Musk are scopul de a recupera și reutiliza ambele trepte ale rachetei, cea mai mare și mai puternică din lume, pentru a reduce costurile și a accelera frecvența lansărilor.

SpaceX urmărește să folosească Starship pentru misiuni de colonizare pe Marte și este monitorizată atent de NASA, care dorește să utilizeze racheta pentru a-și readuce astronauții pe Lună. Al cincilea zbor de testare al Starship este programat să decoleze din portul spațial Starbase din Texas la ora locală 07:00 (15:00 ora României).

Racheta este compusă din primul etaj, Super Heavy, și nava spațială Starship, toate având o înălțime completă de 120 de metri. Super Heavy, care are 33 de motoare, s-a desprins în zborurile anterioare și a amerizat în ocean. De această dată, SpaceX intenționează să captureze componenta Super Heavy la platformă folosind brațele mecanice denumite „baghete”.

„Inginerii SpaceX au petrecut ani de zile pregătindu-se pentru încercarea de captare”, a declarat compania. Totuși, mii de condiții trebuie îndeplinite pentru a realiza această complexă manevră. În caz de nereușită, Super Heavy va fi direcționată către Golful Mexic.

Partea superioară a rachetei, Starship, va continua zborul până va ajunge în Oceanul Indian, după ce a amerizat cu succes acolo în timpul unui test anterior. SpaceX a efectuat o revizuire a scutului termic al navei, folosind materiale de nouă generație.

Compania se confruntă însă cu critici din partea autorităților de reglementare în domeniul aviației (FAA) pentru ritmul lent al autorizării zborurilor, precum și cu acuzații de poluare a mediului. Se adaugă și preocupările legate de daunele aduse speciilor protejate din apropierea bazei spațiale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro