Reclamă

Autoritățile din Venezuela au anunțat recent reținerea a cel puțin patru cetățeni americani, susținând că aceștia sunt implicați într-un complot internațional orchestrat de CIA și serviciile secrete spaniole, vizând răsturnarea președintelui Nicolas Maduro. Deși Statele Unite și Spania au respins aceste acuzații, tensiunile dintre cele două națiuni cresc din nou, după ce în urmă cu aproape un an s-a realizat eliberarea a zece cetățeni americani în schimbul unui aliat al lui Maduro.

Departamentul de Stat al SUA a catalogat afirmațiile Venezuelei drept „categoric false” și a legat detenția cetățenilor americani de criticile aduse de SUA alegerilor prezidențiale din Venezuela, pe care Maduro susține că le-a câștigat. „Statele Unite își continuă sprijinul pentru o soluție democratică la criza din Venezuela”, a declarat Departamentul de Stat.

Ministrul de interne venezuelean, Diosdado Cabello, a afirmat că reținuții, ce includ și doi spanioli și un ceh, făceau parte dintr-o unitate care avea scopul de a-l asasina pe Maduro. Acest plan, potrivit lui Cabello, ar fi fost condus de un membru activ al US Navy Seal și ar fi implicat un transport de arme de producție americană. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a confirmat că liderul presupus, Wilbert Castañeda, este un membru activ al Marinei SUA aflat în Venezuela într-o „călătorie personală”.

Reacții adverse la aceste afirmații au apărut, unii oficiali venezueleni exprimându-și scepticismul în ceea ce privește implicarea CIA. „Toată lumea știe că îndepărtarea prin forță a lui Maduro ar intensifica conflictul”, a spus o sursă guvernamentală.

În ciuda tensiunilor, se pare că Venezuela nu exclude utilizarea cetățenilor reținuți pentru a obține concesii din partea SUA. Maduro și-a exprimat interesul de a folosi aceste incidente în beneficiul său politic, acordând prioritate eliberării cetățenilor americani aflați în detenție.

Aceste evenimente au loc pe fundalul tensiunilor continue dintre Venezuela și SUA, inclusiv asupra sancțiunilor economice și a acuzațiilor legate de legitimarea regimului lui Maduro. Soarta celor reținuți va cântări asupra deciziilor SUA privind Venezuela pe viitor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro