Reclamă

Statele Unite ale Americii intenționează să desfășoare baterii de apărare antiaeriană THAAD pe teritoriul Israelului pentru a întări capacitatea de apărare împotriva unor posibile atacuri iraniene, au relatat sâmbătă mass-media israeliene, citând surse ameicane. Informația, menționată de Ynet și Channel 12, nu a fost confirmată oficial de guvernul SUA, conform Agerpres.

Sistemul THAAD (Terminal High Altitude Air Defence), cunoscut pentru capacitatea sa de a intercepta rachete cu rază intermediară și scurtă de acțiune, cuprinde două lansatoare de rachete autopropulsate și un sistem avansat de comandă și control, inclusiv radar. Potrivit publicațiilor locale, desfășurarea acestui sistem va face parte dintr-o strategie mai largă de pregătiri concepute pentru a răspunde unei eventuale riposte din partea Iranului la un posibil atac israelian.

Conform The Times of Israel, decizia este văzută ca un semnal clar că Washingtonul anticipă că o acțiune militară israeliană împotriva Iranului ar putea genera o ripostă. Deși Israelul are deja un sistem THAAD propriu din 2012, este pentru prima dată când un astfel de sistem va fi operat de soldați americani pe teritoriul israelian, potrivit i24News.

În paralel, forțele armate israeliene își intensifică pregătirile pentru o acțiune împotriva Iranului, colaborând îndeaproape cu Washingtonul. SUA se așteaptă să fie informate înainte de orice potențială lovitură, lucrând împreună pentru a diminua represaliile posibile venite din partea Teheranului.

Pe de altă parte, Iranul a avertizat că va reacționa la orice acțiune israeliană, subliniind că nu va tolera nici măcar un răspuns moderat. Statele Unite, precum și mai multe state din Golf, încearcă să evite o escaladare majoră a conflictului și să descurajeze Israelul de la lovirea unor obiective strategice iraniene precum instalații nucleare sau petroliere.

Conform NBC, Israelul și-ar fi limitat țintele potențialelor atacuri la infrastructura militară și energetică a Iranului. Cu toate acestea, nu s-au luat încă decizii finale privind data sau modalitatea unei acțiuni.

Israelul a reiterat că va riposta atacului cu rachete al Iranului din 1 octombrie, lansat ca represalii la acțiunile israeliene din Liban și Fâșia Gaza și pentru moartea unor lideri Hamas și Hezbollah.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro