Reclamă

Pentru încheierea căsătoriei la starea civilă, viitorii soți trebuie să depună o serie de documente la primăria locului de domiciliu sau de reședință al unuia dintre ei. Căsătoria se va încheia începând cu a 11-a zi de la depunerea declarației de căsătorie, dar nu mai târziu de a 30-a zi.

Declarația de căsătorie se completează personal de către viitorii soți, în scris, iar locul încheierii acesteia este sediul serviciului de stare civilă din localitatea competentă. De asemenea, cununia civilă poate avea loc și în afara sediului primăriei, dacă primarul aprobă, în situații temeinice, cum ar fi incapacitatea de deplasare a unuia dintre soți.

Actele incluse în dosarul pentru căsătorie sunt, pe lângă declarația de căsătorie, documentele în original și copie care dovedesc încetarea unei căsătorii anterioare, în caz că unul dintre soți a mai fost căsătorit.

În declarația de căsătorie, viitorii soți trebuie să precizeze că nu există niciun impediment legal și să menționeze numele de familie pe care îl vor purta după căsătorie, conform prevederilor Codului Civil, precum și regimul matrimonial ales.

Dacă viitorii soți decid asupra unui regim matrimonial diferit de cel al comunității legale, ei trebuie să includă și un exemplar original al convenției matrimoniale autentificate de un notar public.

Cetățenii străini trebuie să prezinte documentele apostilate sau supralegalizate, după caz, și traduse legalizat. De asemenea, este necesară o cerere de verificare a vizei de intrare pentru cetățenii străini cu 30 de zile înainte de depunerea declarației de căsătorie, exceptând cetățenii UE.

Conform Codului Civil, vârsta legală pentru căsătorie este de 18 ani, dar, în anumite cazuri, minorii de cel puțin 16 ani se pot căsători cu aviz medical și acordul părinților, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

Actele pentru căsătorie se depun cu 11 zile înainte de oficierea căsătoriei, iar certificatul medical care atestă starea de sănătate este valabil 14 zile de la emitere. Declarația de căsătorie trebuie completată și semnată doar de viitorii soți în fața ofițerului de stare civilă.

La oficierea căsătoriei, actul de identitate al soțului care își va schimba numele va fi invalidat, urmând să fie preschimbat în termen de 15 zile.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro