Guvernul din Chișinău estimează că peste 100 de milioane de euro au fost trimiși din Rusia în Moldova pentru a influența alegerile și referendumul pro-UE programat pentru 20 octombrie, potrivit unui raport al The Observer citat de News.ro. Acesta nu este un caz izolat, Statele Unite, Regatul Unit și Canada avertizând, anterior, despre posibile intervenții rusești în politica moldovenească.
Primăvara trecută, serviciile vamale moldovenești au confiscat peste 900.000 de euro, bani aduși din Rusia prin Armenia de către 100 de pasageri. Fiecare purta sume sub 10.000 de euro pentru a evita declararea obligatorie la vamă. Oficialii susțin că banii urmau să fie folosiți pentru mită electorală în cursa pentru alegeri și pentru referendumul privind aderarea la UE.
Consilierul pe politică externă Olga Roșca a declarat: „Rusia varsă milioane în bani murdari pentru a deturna procesele noastre democratice. Nu este vorba doar de imixtiune, ci de o interferență în toată regula, menită să ne destabilizeze viitorul.”
Președinta Maia Sandu, cunoscută drept o reformatoare pro-europeană și anticorupție, candidează pentru realegere în aceeași zi cu referendumul. Ea pledează puternic pentru modificările constituționale care ar facilita aderarea Moldovei la UE. În ceea ce privește viitorul european al țării, 55-65% dintre alegători s-ar arăta favorabili aderării, conform sondajelor.
Critici proruși, precum candidatul socialist Alexandr Stoianoglo, au acuzat-o pe Sandu că politizează referendumul pentru beneficii electorale: „Referendumul este o mișcare foarte cinică. Integrarea în UE nu ar trebui să fie folosită pentru câștig personal”, a spus Stoianoglo.
Acuzații serioase planează și asupra oligarhului prorus Ilan Șor, despre care se spune că ar finanța campanii de influențare a alegătorilor, oferindu-le sume de bani pentru a vota împotriva integrării europene. „Suntem pregătiți pentru orice în următoarele săptămâni”, a avertizat un oficial de securitate moldovean.
Deși eforturile de manipulare par să se concentreze pe referendum, președinta Sandu rămâne favorită la alegeri. Oficialii nu exclud ca Rusia să își continue interferența și în alegerile parlamentare de anul viitor, având în vedere miza geopolitică.