Reclamă

Un bombardier rusesc Su-34 ar fi fost doborât sâmbătă deasupra Ucrainei, conform mai multor surse media ucrainene, care preiau informația de la un blogger militar rus. Aceste informații susțin că aparatul ar fi fost doborât de un avion F-16 american, primit de Ucraina din partea aliaților occidentali. Dacă aceste detalii se dovedesc adevărate, ar marca primul incident cunoscut în care un F-16 american participă la luptele din Ucraina, situație care ar putea semnala o schimbare în echilibrul de forțe din regiune.

Pe canalul de Telegram pro-rus Fighterbomber a fost postată o imagine alb-negru cu un avion Su-34, însoțită de mesajul „Să vă fie pământul cer, fraților”. Deși informațiile au fost disipate de media socială ucraineană și presa din Ucraina, nu există confirmări oficiale nici de la Ministerul rus al Apărării și nici din partea omologilor ucraineni.

Potrivit unor canale Telegram pro-Moscova, avionul Su-34 a fost doborât la aproximativ 50 km de linia frontului, în încercarea de a lansa bombe ghidate asupra pozițiilor ucrainene, conform Forbes. Anumite surse, încă neconfirmate oficial, indică faptul că echipajul avionului nu a supraviețuit impactului.

Aceste informații nu au fost confirmate din surse independente, iar oficialii nu au emis communicate pe acest subiect. Cu toate acestea, posibilitatea ca un avion de vânătoare F-16 american să fi doborât un avion rusesc ar reprezenta o premieră în conflictul ruso-ucrainean și ar putea schimba raportul de forțe în favoarea Ucrainei, punând presiune pe strategia aeriană a Rusiei.

Su-34 este recunoscut drept cel mai performant bombardier cu dublu rol al Rusiei, capabil să fie utilizat și ca avion de vânătoare, adăugând încă un strat de complexitate și tensiune situației.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro