Reclamă

Aleksei Navalnîi, opozantul recunoscut al regimului lui Vladimir Putin, a anticipat, cu doi ani înainte de a muri la 47 de ani într-o închisoare din Arctica, că își va petrece restul vieții între gratii și va pierde lupta cu viața acolo. Aceste detalii tulburătoare apar în extrasele publicate din memoriile postume ale lui Navalnîi, intitulate Patriot, prezentate de The New Yorker și The Times.

Activistul anticorupție a scris în jurnalul său, la 22 martie 2022: „Nu va fi nimeni de la care să-mi iau rămas bun (…) Nu-mi voi vedea niciodată nepoții. Nu voi fi subiectul niciunei povești de familie.” Cartea va fi publicată la nivel mondial pe 22 octombrie, inclusiv în limba rusă, potrivit editurii americane Knopf.

Mărturisirile sale reflectă o realitate sumbră din interiorul sistemului penitenciar al coloniei penale unde a fost închis după întoarcerea în Rusia, în ianuarie 2021, în urma unei otrăviri grave. În eseul său, Navalnîi descrie rutina zilnică și condițiile precare din penitenciar: „Trezirea la 6 dimineața, muncă forțată la mașina de cusut timp de șapte ore, și ore suplimentare pe o bancă de lemn,” sub portretul lui Putin, ca și cum „aceasta se numește <>.”

De asemenea, opozantul evocă și protestul său prin greva foamei din aprilie 2021, sublinind duritatea condițiilor la care a fost supus, incluzând tortura mentală prin lăsarea pe ușă a bucătăriei deschisă pentru a simți mirosul de mâncare.

Publicațiile internaționale au adus în prim-plan cuvintele lui Navalnîi, care și-au găsit ecou în contextul condamnării unanime din partea capitalelor occidentale la adresa regimului Putin pentru moartea sa. În ciuda suferințelor și izolării, Navalnîi a păstrat un simț al umorului caracteristic, precizând că, în cazul morții sale, „familia mea va primi avansul și drepturile de autor”, adăugând cu ironie: „Ce ar putea cere mai mult departamentul de marketing?”

Într-o ultimă notă, Navalnîi răspunde întrebării tulburătoare de ce a revenit în Rusia: „Dacă convingerile tale au sens, trebuie să fii pregătit să le aperi și să faci sacrificii dacă este necesar.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro