Reclamă

Cometa C/2023 A3 va trece astăzi la o distanță de 0,472764 unități astronomice față de Pământ, fiind prima dată când aceasta se apropie atât de mult de Soare și de Terra. Evenimentul astronomic este cu atât mai special cu cât cometa va putea fi observată cu ochiul liber din România, în funcție de condițiile meteo.

Adrian Sonka, un recunoscut astronom, a oferit detalii despre cum poate fi văzută cometa la Digi24, indicând că cel mai bun moment pentru observare va fi în jurul orei 19:00. ‘Dacă sunt nori nu se vede, dacă vrea să vadă, să se uite la ora 19 pe direcția de apus a Soarelui. Se va vedea o stea lucitoare și cometa ar trebui să fie în dreapta planetei Venus. Deci ora 19:00, înspre Vest. Ea apune în jumătate de oră după ora 19’, a precizat Sonka.

Pentru cei care au acces la un binoclu sau un telescop, priveliștea va fi și mai impresionantă. Pe măsură ce cometa se apropie de Soare, coada ei se mărește datorită căldurii care forțează nucleul de gheață să se topească, formând jeturi de gaz și praf ce se pot extinde pe zeci de mii de kilometri.

Sonka a infirmat zvonurile că aceasta ar fi fost vizibilă din Epoca de Piatră, subliniind că ‘Nu este adevărat, n-a mai trecut niciodată pe lângă Pământ. Azi e ziua în care se apropie. E prima oară când vine aici, în sistemul solar intern, aproape de Soare sau de Pământ. Nu a mai fost de văzută de nimeni, nu a mai venit niciodată lângă Soare’.

Așadar, pasionații de astronomie și nu numai sunt invitați să își îndrepte privirile spre cerul dinspre Vest în această seară pentru a nu rata acest fenomen deosebit.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro