Reclamă

Polonia are de gând să suspende temporar dreptul la azil, ca parte a unei strategii de limitare a migrației ilegale, în contextul tensiunilor cu Belarusul, considerat responsabil de canalizarea intenționată a imigranților peste graniță. Acest anunț a fost făcut de premierul Donald Tusk, care a precizat că va cere recunoașterea acestei decizii la nivel european.

„Unul dintre elementele strategiei privind migrația va fi suspendarea teritorială temporară a dreptului la azil”, a declarat Tusk sâmbătă. El a adăugat că „acest lucru se datorează faptului că știm foarte bine cum este folosit de (președintele belarus Aleksandr) Lukașenko, de (președintele rus Vladimir) Putin, de către contrabandiști, traficanți de persoane, cum acest drept la azil este folosit exact împotriva esenței dreptului la azil”. Declarația sa a avut loc în cadrul unui congres al partidului său, Coaliția Civică, cel mai important membru al guvernului polonez de coaliție.

O criză de migrație a escaladat începând cu 2021, cu un număr mare de persoane din Orientul Mijlociu și Africa care au încercat să treacă ilegal granița cu Belarus, o situație pe care Varșovia și Uniunea Europeană o califică drept orchestrată de Minsk și aliatul său, Rusia. Însă, Rusia și Belarus neagă orice responsabilitate.

Tusk și-a exprimat intenția de a prezenta strategia de migrație într-o ședință de guvern pe 15 octombrie, marcând un an de la venirea sa la putere, după alegerile care au instaurat coaliția sa. De la ocuparea funcției în decembrie 2023, fostul președinte al Consiliului European a promovat o politică dură împotriva migrației, atrăgând un sprijin popular semnificativ, dar dezamăgindu-i pe activiștii care sperau într-o schimbare față de abordarea administrației precedente.

Este de menționat că în luna iulie, parlamentul polonez a adoptat o lege care facilitează utilizarea armelor de către forțele de securitate împotriva migranților la granița cu Belarus.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro