Reclamă

Democrata Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, urmează să publice sâmbătă un raport medical care atestă că are „rezistenţa fizică şi mintală necesară pentru a îndeplini sarcinile preşedinţiei” Statelor Unite, a declarat pentru AFP unul dintre consilierii săi de campanie, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Vicepreședinta intenționează să folosească acest document în contextul unei dezbateri referitoare la starea fizică și mintală a rivalului ei republican, Donald Trump, în vârstă de 78 de ani.

Anterior, îndoielile cu privire la vârsta și acuitatea mentală a actualului președinte, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, au dominat campania electorală, până când acesta a renunţat după o dezbatere dezastruoasă cu Donald Trump. De atunci, chestiunea sănătății nu a mai fost dezbătută de mass-media și nu a influențat semnificativ sondajele de opinie.

Prin publicarea acestui raport, echipa lui Kamala Harris speră să aducă din nou în atenția publică subiectul sănătății rivalilor politici. Miliardarul Donald Trump a fost adesea criticat pentru lipsa de transparență legată de starea sa de sănătate, iar ultimele analize de discurs susțin că intervențiile sale publice devin din ce în ce mai „lungi”, „confuze” și „obsedate de trecut”.

Cu toate acestea, fostul preşedinte, care își menține un program intens de evenimente publice, nu prezintă semne vizibile de oboseală comparabile cu cele observate la Joe Biden. Sondajele recente arată că vârsta sa nu este o preocupare centrală pentru electorat. Un sondaj Gallup din 10 octombrie relevă că 41% dintre americani cred că Trump este prea bătrân pentru a ocupa funcția de președinte.

Comparativ, două treimi dintre americani au exprimat îngrijorări similare în privința lui Joe Biden. Proporția celor care consideră că Donald Trump este prea în vârstă nu s-a schimbat semnificativ de la intrarea Kamalei Harris în cursa electorală, relevând o stabilitate relativă în percepția publicului american.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro