Reclamă

Henry Tandey, cel mai decorat militar cu grad de soldat din Primul Război Mondial, este subiectul unei povești remarcabile care ar putea avea rădăcini mai mult în legendă decât în fapte. Aceasta dorește să acrediteze că Tandey l-a cruțat pe Adolf Hitler, liderul nazist al Germaniei, pe câmpul de luptă în 1918.

Tandey, cunoscut pentru curajul său pe fronturile dificile de la Somme și Passchendaele, ar fi întâlnit un grup de soldați germani retrași și răniți la Canal de St. Quentin pe 28 septembrie 1918. Printre aceștia, potrivit unor povești, s-ar fi aflat chiar Hitler. Tandey a avut șansa să tragă asupra unui caporal german neînarmat, dar a ales să îi permită să se retragă. „L-am luat la țintă, dar nu am putut să împușc un om rănit, așa că l-am lăsat să scape”, a declarat Tandey pentru un ziar în 1940.

Acțiunile lui Tandey au fost inițial lăudate pentru misiunile eroice în care a cărat răniți, fiind decorat cu Crucea Victoria pentru acte de eroism. Totuși, povestea potrivit căreia Hitler ar fi fost cruțat de Tandey a apărut mai târziu. Se spune că Hitler ar fi recunoscut o fotografie a lui Tandey într-un ziar și ar fi fost convins că acesta era soldatul care l-a lăsat să trăiască.

Când premierul britanic Neville Chamberlain l-a vizitat pe Hitler în 1938, el a văzut copia unui tablou cu Tandey realizat de Fortunino Matania, întrebându-l pe Hitler despre aceasta. Fuhrerul ar fi afirmat: „Acela este omul care aproape că m-a împușcat”.

Cei care pun la îndoială veridicitatea poveștii remarcă faptul că Hitler ar fi fost în permisie pe data de 28 septembrie 1918, iar întâlnirea reală dintre cei doi ar fi putut avea loc mai devreme, în 1914, la Ypres. Povestea ar putea fi o încercare a Führerului de a alimenta legendele legate de destinul său.

Henry Tandey, ajuns la vârsta de 49 de ani, a încercat să se înroleze din nou în armată când Al Doilea Război Mondial a început, dar nu a fost admis din cauza rănilor vechi. Tandey a murit în 1977 la vârsta de 86 de ani, păstrând până la final convingerea că l-a cruțat pe Hitler și regretând decizia sa din acea zi fatidică.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro