Agenția de rating S&P a reconfirmat ratingul datoriei guvernamentale ale României la BBB-/A3 pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută, anunță Ministerul Finanțelor. Decizia este susținută de stocul moderat de datorie externă și guvernamentală, precum și de perspectivele solide de creștere, începând cu anul 2025.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat importanța continuării reformelor și eficientizării cheltuielilor publice. „Este imperativ să continuăm reformele, să eficientizăm cheltuielile publice și să implementăm soluții durabile pentru a reduce presiunile asupra bugetului”, a declarat acesta.
Agenția a menționat că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență al UE, precum și cele din cadrul Procedurii de Deficit Excesiv, vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităților române. Aceasta a anticipat o creștere economică de 1,6% în 2024 și de puțin sub 3% pe an, în medie, în perioada 2025-2027.
S&P a evidențiat și reziliența pieței muncii din România, cu un nivel de șomaj aproape de minime istorice. „Principalii factori care ar putea conduce la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea substanțială a deficitului fiscal și înregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB”, arată comunicatul Ministerului Finanțelor.
În caz contrar, o creștere a deficitelor guvernamentale peste proiecțiile actuale ar putea înrăutăți ratingul de țară. „Totodată, S&P ar putea retrograda creditul de rating al României dacă ar persista dezechilibrele, cum ar fi inflația ridicată sau deficitele de cont curent”, se mai precizează în comunicat.
Conform evaluării S&P, economia va beneficia de fonduri europene din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și din Mecanismul de Redresare și Reziliență, cu impact pozitiv asupra creșterii economice.