Fostul președinte PNL Theodor Stolojan a declarat că ruperea coaliției de guvernare ar reprezenta „un act de iresponsabilitate”, subliniind că aceasta ar împiedica Comisia Europeană să negocieze planul fiscal-bugetar pe 7 ani. Stolojan a explicat că acest plan este crucial pentru reducerea deficitului fiscal de la 7-8%, cât este în prezent, la sub 3% până la sfârșitul anului 2031.
„Aș vrea să privim lucrurile prin prisma responsabilității guvernamentale în această etapă în care ne aflăm. Lumea critică foarte mult această stare de fapt. Pe drept cuvânt, ridică semne de întrebare”, a spus Stolojan. El a subliniat că PNL trebuie să rămână în guvernare pentru a continua negocierile cu Comisia Europeană. „Ce înseamnă ca PNL-ul să se retragă acum de la guvernare? Comisia Europeană să nu mai aibă cu cine negocia”, a afirmat el.
Theodor Stolojan a arătat că un eșec în negocierea acestui acord ar duce la stoparea finanțării din fonduri europene: „Comisia Europeană spune foarte limpede: «băi băieți, noi vă dăm banii, dar voi ce faceți cu banii ăștia? Deci reduceți deficitul»,” avertizând asupra riscurilor economice mari care ar urma din lipsa unui guvern cu puteri depline.
Totodată, Stolojan a subliniat importanța utilizării fondurilor europene pentru proiectele aflate în derulare: „Suntem exact în perioada în care noi utilizăm acești bani pentru proiecte, lansăm proiecte, deci totul ar lâncezi până în decembrie.”
Nicolae Ciucă a declarat că rămânerea la guvernare este „un act de responsabilitate”. „Am adus aceste argumente, ce înseamnă desființarea guvernului acum… Categoric este (un act de sacrificiu rămânerea la guvernare a PNL),” a susținut Ciucă, adăugând că absența unui guvern stabil în aceste momente ar fi problematică.
În concluzie, atât Theodor Stolojan cât și Nicolae Ciucă susțin că retragerea PNL de la guvernare ar provoca riscuri economice majore prin blocarea negocierilor pentru planul fiscal pe termen lung cu Comisia Europeană.