Reclamă

Începând cu data de 8 octombrie 2024, procesele verbale de constatare și sancționare a contravențiilor rutiere vor fi completate în format electronic de către agenții de poliție din România. Această schimbare vine ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 214/2024, ce promovează digitalizarea proceselor administrative și judiciare. Șoferii implicați în accidente sau contravenții vor primi o copie a procesului verbal pe loc, prin intermediul imprimantelor mobile.

Noua lege specifică faptul că procesul-verbal va fi semnat electronic de către agentul constatator. „Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate încheia ca înscris în formă electronică (…) Data încheierii acestui proces-verbal este data aplicării semnăturii electronice”, se arată în textul legislativ actualizat. Această schimbare are scopul de a reduce timpul în care traficul este afectat și de a eficientiza procedurile administrative rutiere.

Pe lângă digitalizarea proceselor verbale, Legea nr. 214/2024 introduce și posibilitatea ca hotărârile judecătorești să fie comunicate prin email, simplificând astfel procedurile judiciare și stabilind reguli clare pentru valabilitatea certificatelor de semnătură. De asemenea, autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să accepte documentele electronice semnate cu semnătura electronică. Refuzul se va sancționa cu amenzi contravenționale de la 5.000 la 50.000 lei.

Legea pune accent pe recunoașterea valorii juridice a semnăturilor electronice avansate, care va fi echivalentă cu semnătura de mână în situații specifice. În conformitate cu legislația românească, diferitele tipuri de semnături electronice vor fi considerate echivalente cu semnătura olografă și nu doar semnătura calificată, conformitatea fiind în acord cu normele Uniunii Europene.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro