Reclamă

Statele Unite consideră că Iranul nu a decis să își reia programul de arme nucleare, conform declarațiilor a doi oficiali americani cu rang înalt. Informațiile au fost furnizate de Reuters pe baza comentariilor unui oficial al administrației Biden și ale unui reprezentant al Biroului Directorului de Informații Naționale (ODNI). Aceste comentarii urmează declarațiilor publice ale directorului CIA, William Burns, care a afirmat că nu s-a văzut nicio dovadă că Iranul și-ar fi anulat decizia din 2003 de a suspenda programul său nuclear.

Reprezentantul ODNI a subliniat: „Evaluăm că liderul suprem al Iranului (Ayatollahul Khamenei) nu a luat o decizie privind reluarea programului de arme nucleare pe care Iranul l-a suspendat în 2003”.

Aceste evaluări ar putea explica opoziția Statelor Unite față de un posibil atac israelian asupra instalațiilor nucleare iraniene. Tensiunile au crescut recent după un atac masiv cu rachete lansat de Teheran asupra Israelului în urmă cu o săptămână.

Președintele Joe Biden a precizat că nu va susține o lovitură militară israeliană asupra facilităților nucleare iraniene, însă nu a oferit detalii cu privire la motivele deciziei sale. De-a lungul timpului, oficialii americani au spus că un atac asupra programului nuclear al Iranului ar fi doar o măsură temporară în ceea ce privește întârzierea dezvoltării unei bombe nucleare de către Teheran.

„Cu toții urmărim acest spațiu foarte atent,” a adăugat un oficial din administrația Biden.

În context, la începutul lunii octombrie, Iranul a lansat 180 de rachete balistice către Israel. În răspuns, președintele american Joe Biden a comandat forțelor armate ale SUA să sprijine Israelul în doborârea acestora.

Casa Albă a comunicat că Teheranul se va confrunta cu consecințe serioase pentru atacul cu rachete asupra Israelului. Recent, directorul CIA, William Burns, a menționat că Israelul „cântărește cu atenție” răspunsul său la atacul masiv cu rachete venit din partea Iranului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro