Reclamă

Papa Francisc l-a primit vineri la Vatican pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o întrevedere privată de 35 de minute la palatul apostolic. Aceasta reprezintă a doua întâlnire dintre cei doi lideri, după cea din luna iulie, în cadrul summitului G7 desfășurat în Italia.

Relațiile dintre Kiev și Vatican au fost tensionate în luna martie, după ce suveranul pontif a sugerat că Ucraina ar trebui să arate curaj și să negocieze cu Rusia, ridicând steagul alb. Comentariile sale au fost întâmpinate cu critică de către oficialii ucraineni, iar Zelenski a calificat poziția papei drept o „meditație virtuală”.

În cadrul vizitei de vineri, Zelenski i-a oferit papei o pictură simbolică intitulată „Masacrul de la Bucea. Povestea Maricicăi”. În schimb, el a primit o placă de bronz cu mesajul „Pacea este o floare fragilă” și o carte dedicată greco-catolicilor ucraineni.

Vizita papei face parte dintr-un turneu european mai amplu al președintelui ucrainean, în care acesta își promovează „planul pentru victorie” în fața liderilor din Marea Britanie, Franța, Italia și Germania. Inițial, era programat un summit la Ramstein, Germania, cu reprezentanți din 50 de țări aliate. Evenimentul a fost amânat din cauza deciziei președintelui american Joe Biden de a rămâne în SUA pentru a gestiona efectele uraganului Milton. Cu toate acestea, Zelenski își va continua întâlnirile, având discuții programate la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz și președintele Frank-Walter Steinmeier.

Aceasta este cea de-a doua vizită a lui Zelenski în Germania într-o perioadă de cinci săptămâni. Anterior, în septembrie, președintele ucrainean a fost prezent la o conferință a miniștrilor apărării NATO la Ramstein și s-a întâlnit cu Scholz la Frankfurt. Ulterior, cei doi lideri au avut o scurtă întâlnire și la New York, înainte de Adunarea Generală a ONU.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro