Reclamă

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a anunțat vineri că dronele echipate cu inteligență artificială joacă un rol crucial în conflictul din Ucraina. Acesta a subliniat importanța instruirii corespunzătoare a trupelor pentru utilizarea eficientă a acestor tehnologii pe câmpul de luptă, conform agenției Reuters.

Ministerul condus de Belousov a difuzat o înregistrare video în care ministrul a vizitat un centru de dezvoltare a tehnologiilor avansate pentru drone, unde a discutat cu operatorii de drone. Într-o demonstrație, un soldat i-a prezentat o simulare în care o dronă dotată cu recunoaștere automată a imaginilor, asistată de inteligență artificială, ataca o barcă mică pe un râu. „Se fixează pe țintă și deja o capturează”, a explicat militarul, adăugând că „chiar dacă există o pierdere a controlului, aceasta va ghida drona spre țintă”.

Belousov a precizat că două echipe dotate cu astfel de drone sunt deja active în estul Ucrainei, precum și în regiunile Belgorod și Kursk din Rusia. În aceste locații, trupele se confruntă cu o incursiune ucraineană neașteptată peste graniță, desfășurată în luna august. „Băieții luptă, și luptă cu mare succes”, a afirmat ministrul Belousov.

Ministerul rus intenționează să creeze și să echipeze încă cinci unități pentru a efectua misiuni cu drone non-stop. Belousov a subliniat necesitatea ca soldații să fie antrenați corespunzător pentru aceste operațiuni.

Președintele Vladimir Putin a declarat luna trecută că producția de drone a Rusiei a crescut de aproximativ 10 ori, ajungând la aproape 1,4 milioane de unități în acest an.

De asemenea, Ucraina a utilizat drone pe scară largă în război, pentru atacuri asupra obiectivelor militare și a instalațiilor energetice de pe teritoriul Rusiei. Un atac similar a provocat luna trecută o explozie de mare amploare la un depozit de armament din regiunea Tver, situată la vest de Moscova.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro