Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, se confruntă cu acuzații grave, fiind pus sub urmărire penală de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). În perioada 3 aprilie – 12 iulie, Tătaru, medic specialist la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși, județul Vaslui, ar fi primit sume de bani între 100 şi 500 de lei şi produse alimentare de la 45 de persoane, gesturi considerate drept mită.
Ștefan Busnatu, prorector la Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ din București, a comentat situația pe Facebook, spunând că este „revoltător cum un gest uman, care reflectă aprecierea sinceră a celor vindecați, ajunge să fie tratat drept o infracțiune și mediatizat de toată media.”
Busnatu afirmă că „Justiția și presa își unesc forțele pentru a destabiliza corpul medical,” și subliniază că nu este vorba despre pretenții financiare prealabile accesului la servicii medicale, ci despre gesturi de recunoștință ale pacienților. El amintește propria experiență, când a refuzat categoric un pacient care insista să ofere bani, și propune necesitatea structurării accesului la servicii medicale pentru ca pacienții să nu mai aibă impresia că trebuie să ofere ceva pentru a avea acces la îngrijire.
Nelu Tătaru este acuzat de luare de mită în formă continuată, fiind suspectat de 57 de acte materiale. Pe lângă investigațiile asupra sa, DNA efectuează urmărirea penală și față de alte 27 de persoane care ar fi dat mită.
Busnatu avertizează că „Cei care sunt vinovați de adevăratele abuzuri scapă, în timp ce medicii care își fac treaba cu pasiune și dedicare sunt târâți în noroi.” El susține că atacurile asupra lui Nelu Tătaru au o miză politică, fără a se lua în considerare impactul asupra societății.