Reclamă

Românii pot fi siguri în privința subvențiilor pentru energie cel puțin până în aprilie 2025, a precizat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei. Această asigurare vine în contextul în care ministerul caută soluții pentru a alinia protecția consumatorului final cu directivele Uniunii Europene.

Banca Europeană de Investiții a aprobat finanțarea pentru dezvoltarea energiilor regenerabile în România, incluzând panouri solare și sisteme de stocare pentru aeroporturi. România a cerut o primă finanțare de 70 de milioane de euro pentru acest proiect, estimând o investiție totală de 200 de milioane de euro.

Burduja a explicat că fondurile sunt accesibile prin Fondul pentru Modernizare, un mecanism finanțat prin vânzarea certificatelor verzi pentru energie. România are acces la aproximativ 13-14 miliarde de euro din acest fond.

Ministrul a respins posibilitatea ca România să fie subiectul unei proceduri de infringement din cauza metodei de plafonare a prețurilor la energie. Burduja a subliniat că România este într-un dialog deschis cu Comisia Europeană, care înțelege situația specială a țării, ca furnizor de energie pentru Ucraina și Republica Moldova.

La viitoarea întâlnire a Consiliului de Miniștri ai Energiei din UE, Burduja intenționează să discute despre prețurile mai ridicate la energie în estul Europei comparativ cu vestul. În plus, Ministrul Energiei a dat garanții că rezervele de gaze ale României sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de consum intern și, la nevoie, pentru exporturi.

„Suntem la un grad de umplere de 102,4%”, a declarat Burduja, subliniind că rezervele de gaze sunt mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. Ministrul a confirmat că România va putea continua să protejeze consumatorii finali, fie că este vorba despre gospodării sau mediul economic.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro