Reclamă

Numeroși sud-coreeni, iubitori de literatură, au luat cu asalt librăriile și platformele de vânzări online, vineri, după ce romanciera Han Kang a fost anunțată drept câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură în 2024. Kyobo Book Centre, cel mai mare lanț de librării din Coreea de Sud, a raportat o creștere masivă a vânzărilor, stocurile cărților ei fiind aproape epuizate.

Un client al unei librării din centrul Seulului, Yoon Ki-heon, a declarat: „Este pentru prima dată când un coreean a primit premiul Nobel pentru Literatură, așa că am fost uluit”. Han Kang este primul autor coreean care obține acest premiu internațional prestigios, cunoscută anterior pentru câștigarea premiului Man Booker International în 2016 pentru romanele sale traduse în engleză.

Imediat după anunțul de joi, multe site-uri de librării au devenit inaccesibile din cauza traficului intens. Conform site-ului Kyobo, din cele zece cărți pe listă, nouă erau semnate de Han Kang. Tatăl autoarei, Han Seung-won, a subliniat că traducerea romanului „The Vegetarian” i-a oferit recunoaștere internațională, menționând despre scriitura fiicei sale: „Scriitura fiicei mele este foarte delicată, frumoasă și tristă”.

Cărțile lui Han Kang explorează momente dramatice din istoria Coreei de Sud, incluzând masacrul de la Gwangju din 1980 și epurarea anticomunistă de pe insula Jeju. Kim Chang-beom, șef al unei asociații care reprezintă familiile victimelor masacrului de pe insula Jeju, și-a exprimat speranța că lucrările autoarei vor ajuta la vindecarea traumelor trecute.

Romanciera a ales să stea departe de atenția publică, refuzând interviuri și participări mediatice. Tatăl său a menționat că Han Kang s-ar putea să continue să evite lumina reflectoarelor, apreciind impactul războaielor actuale asupra încercărilor de a celebra.

Han Kang a primit vestea câștigării acestui premiu cu doar câteva minute înainte de anunțul public, fiind atât de suprinsă încât inițial a crezut că este vorba de o farsă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro