Reclamă

Guvernul Franței a prezentat un buget de austeritate pentru 2025, cu scopul de a recâștiga controlul asupra „datoriei colosale”, anunță ministrul de Finanțe, Antoine Armand. Acesta a declarat vineri, la postul de televiziune France 2, că „trebuie să recâștigăm controlul asupra datoriei noastre”.

Planul bugetar include reduceri de cheltuieli de 60 de miliarde de euro și majorarea impozitelor pentru persoanele bogate și marile companii, în încercarea de a reduce deficitul bugetar al țării. Noul guvern condus de premierul Michel Barnier se află sub presiunea piețelor financiare și a partenerilor din Uniunea Europeană pentru a implementa aceste măsuri, mai ales după ce veniturile fiscale din acest an au fost sub așteptări.

Potrivit Bloomberg, bugetul vizează introducerea unor impozite temporare asupra a aproximativ 440 de companii profitabile, cu venituri anuale de peste un miliard de euro, ceea ce va aduce opt miliarde de euro în 2025 și patru miliarde de euro în 2026. O taxă excepțională asupra companiilor de transport maritim va contribui suplimentar cu 500 de milioane de euro în 2025 și cu 300 de milioane de euro în 2026.

De asemenea, sunt propuse majorarea impozitelor pentru biletele de avion și introducerea unei taxe pentru utilizarea aeronavelor private. În ceea ce privește persoanele individuale, aproximativ 65.000 de gospodării vor plăti impozite mai mari, aducând două miliarde de euro în bugetul național în anul următor.

Bugetul Franței se bazează pe o estimare de creștere economică de 1,1% în 2025, un procent care, conform ministrului Armand, include și impactul negativ al măsurilor de austeritate. Obiectivul guvernului este reducerea deficitului bugetar la 5% din PIB în 2025, față de un nivel estimat de 6,1% în 2024. În lipsa măsurilor de austeritate, deficitul ar putea ajunge la 7% din PIB.

Franța se numără printre statele membre ale UE, alături de Italia, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia și Slovacia, care au intrat în procedura de deficit excesiv și trebuie să-și reducă cheltuielile publice. Comisia Europeană a demarat proceduri disciplinare împotriva acestor țări pentru încălcarea reglementărilor UE privind nivelul datoriilor.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro