Reclamă

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat China vineri împotriva oricărei „provocări” la adresa Taiwanului, după ce Beijingul a reacționat amenințător la discursul președintelui taiwanez cu ocazia Zilei Naționale. „China nu trebuie în niciun caz să utilizeze acel discurs ca pretext pentru acțiuni provocatoare. Dimpotrivă, vrem să consolidăm, la fel ca numeroase alte țări, imperativul de a păstra status quo-ul și să întărim faptul că nicio parte nu ia măsuri susceptibile să îl compromită”, a declarat Blinken, conform AFP, în cadrul unei conferințe de presă în Laos, la finalul Summitului Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

„Întreaga lume are tot interesul de a menține pacea și stabilitatea, de a se păstra status quo-ul și de a se evita orice tip de conflict susceptibil să perturbe elementele esențiale ale economiei mondiale”, a adăugat oficialul american.

Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a promis joi să se „opună anexării” insulei, pe care China o revendică drept parte a teritoriului său ce ar urma să fie cândva reunificat. Beijingul, care nu a renunțat niciodată la ideea utilizării forței militare pentru a prelua controlul asupra insulei, și-a intensificat presiunea militară și politică asupra Taiwanului în ultimii ani, organizând trei serii de manevre militare de amploare în ultimii doi ani. De asemenea, Beijingul trimite aproape zilnic nave de război și avioane de vânătoare pentru a patrula în jurul Taiwanului.

Ministerul Apărării din Taiwan a raportat că 27 de avioane militare chineze și nouă nave din marina chineză au fost reperate în jurul insulei în 24 de ore, începând de miercuri dimineață. Acest control militar accentuat a venit în contextul în care Beijingul l-a acuzat pe președintele taiwanez Lai Ching-te că alimentează „ostilitățile”, după ce acesta a spus că este „imposibil” ca Republica Populară Chineză să fie considerată „patria-mamă” de Taiwan.

Relațiile dintre Beijing și Taipei s-au deteriorat considerabil din 2016, când președinta Tsai Ing-wen a preluat mandatul în Taiwan, conducând până în mai acest an. În tot acest timp, tensiunile au fost alimentate de retorici și acțiuni militare pe ambele părți.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro