Reclamă

Statele din Golf, inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar, solicită Washingtonului să oprească planurile Israelului de a ataca obiective petroliere iraniene, având în vedere preocupările că propriile lor instalații ar putea deveni ținte ale aliaților Iranului, în caz de conflict. Trei surse din Golf au dezvăluit pentru Reuters că aceste țări au refuzat să permită Israelului să survoleze spațiul lor aerian pentru eventuale atacuri și au informat deja SUA despre acest lucru.

Tensiunile au crescut după ce Israelul a promis represalii împotriva Iranului pentru un atac recent cu rachete. Teheranul a avertizat că reacțiile represive vor fi întâmpinate cu distrugeri majore, ceea ce a generat temeri privind un conflict regional care ar putea implica și Statele Unite.

În contextul acestei crize, Iranul a căutat să convingă vecinii săi sunniți din Golf să își folosească influența asupra Washingtonului. Potrivit surselor, Iranul a avertizat Arabia Saudită că nu poate garanta siguranța instalațiilor petroliere ale acesteia dacă sprijină atacurile israeliene. Analistul saudit Ali Shihabi a subliniat perspectiva iraniană declarând: „Iranienii au declarat că dacă statele din Golf își deschid spațiul aerian pentru Israel, acesta ar fi un act de război”.

Discuțiile privind posibilele reacții militare au fost un subiect central în întâlnirile prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, cu ministrul iranian de Externe Abbas Araqchi. Vizita ministrului iranian în Golf, alături de discuțiile americano-saudite desfășurate la nivel de Minister al Apărării, fac parte dintr-un efort coordonat pentru a gestiona situația tensionată.

O sursă de la Washington a confirmat preocupările oficialilor din Golf în interacțiunile acestora cu omologii americani despre posibilele represalii israeliene. Într-o convorbire recentă, președintele american Joe Biden și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au discutat despre eventualele măsuri de răspuns ale Israelului, considerând discuția drept pozitivă.

Analistul Jonathan Panikoff a afirmat că anxietatea statelor din Golf va deveni un punct cheie de dialog cu Israelul, sugerând că acestea ar putea încerca să convingă Israelul să adopte o reacție calibrată. OPEC, condusă de Arabia Saudită, dispune de o capacitate de rezervă suficientă pentru a compensa eventualele pierderi de petrol iranian, dar această capacitate se concentrează în majoritate în regiunea Golfului, ceea ce ar amplifica problemele în cazul extinderii conflictului.

Arabia Saudită se teme încă de un atac asupra instalațiilor sale, stabilite de la o agresiune din 2019 asupra câmpului petrolier Aramco. În ultimii ani, Riadul și Teheranul au încercat să se apropie, dar încrederea dintre cele două state rămâne fragilă. Regiunea Golfului găzduiește numeroase baze americane, inclusiv în Bahrain, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Discuțiile dintre oficialii din Emiratele Arabe Unite și cei americani au reliefat grijile legate de siguranța instalațiilor petroliere și riscul unui conflict regional amplificat.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro