Reclamă

12 persoane au fost salvate joi dintr-o fostă mină de aur din Colorado, SUA, după ce o defecțiune a liftului a dus la moartea unei persoane și la rănirea altor patru. Blocarea grupului în subteran a fost anunțată de autorități, care au confirmat că toți cei afectați au fost scoși la suprafață.

Incidentul s-a petrecut la mina de aur Mollie Kathleen, transformată acum într-atractie turistică lângă Cripple Creek. Liftul a suferit o defecțiune mecanică la aproximativ 152 de metri adâncime. „A fost un pericol foarte mare pentru participanți”, a declarat șeriful comitatului Teller, Jason Mikesell, precizând că o persoană a murit și patru au fost rănite.

Inițial, 11 persoane, inclusiv victimele, au fost scoase din mină. Cu toate acestea, un alt grup a rămas blocat la o adâncime de aproximativ 305 de metri pentru câteva ore până la finalizarea operațiunii de salvare.

Salvatorii au evaluat defecțiunea liftului și au explorat alte opțiuni, cum ar fi ridicarea cu funiile, dar au sperat să reușească să repare liftul. „Ultimul incident similar a avut loc în 1986”, a spus Mikesell. Aceștia au comunicat prin radio cu persoanele blocate, dar nu au dezvăluit imediat gravitatea problemei pentru a menține calmul.

Oamenii blocați au avut acces la apă și condițiile atmosferice au fost considerate bune. Printre cei blocați se afla și un expert în salvare minieră, membru al firmei de familie care operează mina.

Guvernatorul din Colorado, Jared Polis, a mulțumit echipelor de intervenție pentru „eforturile neobosite”, adăugând: „Sunt ușurat că 12 dintre oamenii blocați în mina Mollie Kathleen au fost salvați în siguranță”. El și-a exprimat condoleanțele față de familia victimei decedate.

Mina de aur Mollie Kathleen, deschisă în secolul XIX și închisă în anii 1960, oferă acum tururi turistice, conform site-ului acesteia, vizitatorii având ocazia să coboare la 100 de etaje și să vadă bucăți de aur din stâncă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro