Reclamă

Jurnalista ucraineană Viktoria Roshchyna a murit în timp ce se afla în captivitate în Rusia, au anunțat autoritățile ucrainene pe 10 octombrie, relatează The Guardian. Ryashchyna, care ar fi împlinit 28 de ani în această lună, a fost dată dispărută în august 2023 după ce a călătorit în teritoriile ocupate de ruși în estul Ucrainei.

Nu era clar unde se află sau ce s-a întâmplat cu ea, până în aprilie 2024, când tatăl ei a primit o scrisoare de la Ministerul rus al Apărării în care era informat că Viktoria se aflată în detenție. Circumstanțele în care jurnalista a fost arestată și locul său de reținere nu au fost dezvăluite nici până acum.

„Am efectuat o anchetă internă și, din păcate, informațiile privind moartea Viktoriei au fost confirmate”, a declarat Petro Yatsenko, un reprezentant al personalului de coordonare al Ucrainei pentru tratamentul prizonierilor de război. Publicația rusă în exil Mediazona susține că Roshchyna a murit în timp ce era transferată la Moscova dintr-o închisoare din Taganrog, de lângă granița cu Ucraina. Autoritățile ucrainene investighează acum ce s-a întâmplat în timpul acestui transfer.

Cazul Viktoriei Roshchyna, care era jurnalistă de investigație și colaborase cu mai multe publicații ucrainene, scoate în evidență pericolele la care se expun jurnaliștii care relatează din zone de război. Potrivit organizației Reporteri fără Frontiere, peste 100 de jurnaliști ucraineni și străini au fost afectați direct de invazia rusă în Ucraina, care a început în februarie 2022.

Autoritățile ucrainene susțin că alți 25 de jurnaliști sunt în prezent în închisorile ruse, iar negocierile pentru eliberarea lor sunt în curs. Anchetele continuă pentru a clarifica circumstanțele tragice ale decesului jurnalistei Viktoria Roshchyna, precum și pentru a asigura siguranța celorlalți jurnaliști captivi.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro