Reclamă

Conducerea militară britanică ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe în vestul Ucrainei pentru a instrui noii recruți ucraineni, conform unui raport al The Times, care citează surse din cercurile britanice și ucrainene. În conformitate cu planurile discutate, grupuri mici de instructori militari britanici ar putea fi desfășurate în vestul Ucrainei pentru a oferi pregătire intensivă recruților înainte ca aceștia să se alăture liniilor frontului.

Două surse au sugerat că această mutare ar putea rezolva anumite probleme logistice în legătură cu trimiterea soldaților ucraineni în bazele militare britanice pentru antrenament și, de asemenea, ar reduce costurile implicate. Un oficial britanic din domeniul apărării a subliniat că trimiterea trupelor britanice în Ucraina, spre deosebire de instrucția pe teritoriul Regatului Unit, ar fi „mai ieftină pentru noi și mai bună pentru ei”.

„Am putea realiza [antrenamentul] mai repede acolo și riscurile ar fi reduse deoarece zonele sunt izolate și departe de linia frontului”, a precizat el.

O sursă ucraineană a evidențiat faptul că această acțiune ar putea trimite un „semnal politico-militar puternic” către alte țări și către Rusia. Pe lângă aceasta, trupele britanice ar putea acumula experiență de luptă de la soldații ucraineni și ar avea ocazia să testeze noi arme dezvoltate special pentru războiul actual.

Fostul ministru britanic al apărării, Ben Wallace, a subliniat necesitatea ca Regatul Unit să sprijine armata ucraineană prin trimiterea de trupe pentru instruire. Ideea de a avea trupe NATO pe teritoriul Ucrainei a fost adusă anterior în discuție de președintele francez Emmanuel Macron. Deși unele ţări, inclusiv cele baltice, au sprijinit aceasta inițiativă, altele, cum ar fi fostul secretar general al NATO, i-au fost contrare.

În luna mai, The New York Times a raportat că unele țări membre ale NATO discutau posibilitatea de a trimite instructori militari sau contractori pentru a ajuta soldații ucraineni și a contribui la reparația echipamentelor militare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro