Reclamă

Unsprezece persoane au fost ucise și 48 rănite în urma unor noi lovituri aeriene israeliene asupra centrului Beirutului, a raportat BBC News. Martori au indicat că două coloane de fum s-au ridicat după două lovituri separate lângă Bachoura, o zonă descrisă de Forțele de Apărare Israeliene (IDF) ca fiind afiliată Hezbollah, deși IDF nu a comentat atacurile recente.

O sursă de securitate libaneză a afirmat că o figură importantă a Hezbollah a fost ținta atacurilor. Cel puțin o lovitură a avut loc în apropierea unei benzinării, declanșând un incendiu. Televiziunea al-Manar a difuzat imagini cu salvatori căutând supraviețuitori printre dărâmături. Cu toate acestea, identitatea țintei Hezbollah rămâne neclară, iar cartierul nu fusese anterior atacat de Israel.

Pe fondul acestor evenimente, ONU a avertizat asupra unei potențiale încălcări a dreptului umanitar, după ce doi membri ai forțelor de menținere a păcii au fost răniți de un tanc israelian la o bază ONU din sudul Libanului. Forța interimară a ONU în Liban (UNIFIL) a transmis că pozițiile sale au fost lovite repetat.

„Orice atac deliberat asupra forțelor de menținere a păcii este o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional”, a declarat UNIFIL, contactând armata israeliană pentru explicații. Armata israeliană a afirmat că trupele sale operau în zona Naqoura. „IDF a instruit forțele ONU din zonă să rămână în spații protejate, după care s-a deschis focul”, se arată într-o declarație.

Hezbollah a susținut că a lansat o salvă de rachete asupra forțelor israeliene care încercau să își evacueze victimele. La New York, ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, a subliniat că Israelul își concentrează eforturile asupra luptei împotriva Hezbollah și a propus relocarea UNIFIL pentru a evita pericolele conflictului.

Conflictul dintre Israel și Hezbollah, pornit cu un an în urmă, a escaladat în săptămânile recente, Israelul lansând atacuri în sudul Beirutului și în alte zone, în scopul de a reduce influența Hezbollah la granița sa nordică. Publicul din Orientul Mijlociu continuă să urmărească cu atenție evoluția situației, în așteptarea unui eventual răspuns din partea Israelului după un atac cu rachete iranian recent.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro