Reclamă

Ungaria și gigantul energetic rus Gazprom au ajuns la o înțelegere privind o posibilă creștere a livrărilor de gaze rusești către țara din Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, și un reprezentant Gazprom, în cadrul unui forum dedicat gazelor care a avut loc la Sankt Petersburg, Rusia, potrivit publicației European Pravda.

Szijjártó a subliniat că guvernul de la Budapesta are responsabilitatea de a asigura securitatea pe termen lung a aprovizionării cu energie a Ungariei, iar acest lucru trebuie realizat la un preț competitiv. El a precizat că țara va primi un total de 6,7 miliarde de metri cubi de gaz rusesc în anul 2024.

Pe 10 octombrie, compania energetică maghiară de stat, MVM, și Gazprom au semnat un nou acord pentru continuarea cooperării în domeniul energetic. Acordul este descris de Szijjártó ca fiind favorabil țării sale. De asemenea, Gazprom a informat că în aceeași zi a fost semnat un memorandum de înțelegere pentru studierea posibilității de a crește livrările de gaze către Ungaria.

Ministrul ungar de externe a menționat și importanța gazoductului Turkish Stream, care transportă gaze din Rusia în Europa prin ruta sudică, declarând că acesta este un pas esențial pentru securitatea energetică a Ungariei. „Mulți oameni nu pot aprecia pe deplin semnificația acestuia, deoarece, din fericire, nu au fost nevoiți să experimenteze o lipsă de securitate energetică”, a spus Szijjártó.

El a subliniat că, dacă Ungaria ar fi cedat presiunii prietenilor și aliaților și nu ar fi construit gazoductul Turkish Stream, țara s-ar fi aflat într-o „mare încurcătură”, mai ales având în vedere amenințarea întreruperii tranzitului de gaze rusești prin Ucraina de la 1 ianuarie. „Datorită celor 20 de milioane de metri cubi livrați pe zi, putem cumpăra mai mult gaz prin Turkish Stream decât am cumpărat pe tot parcursul anului trecut”, a declarat ministrul ungar.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro