Reclamă

Doi membri ai forțelor ONU de menținere a păcii din Liban au fost spitalizați după ce un tanc israelian a tras joi asupra unui turn de observație, conform misiunii ONU din sudul Libanului, informează Politico. Incidentul a avut loc în contextul operațiunilor misiunii UNIFIL, care are scopul de a restabili securitatea de-a lungul „liniei albastre” ce separă Libanul de Israel încă din anii 1970.

La începutul acestei săptămâni, armata israeliană a extins invazia terestră din sudul Libanului și a cerut evacuarea civililor. ONU a raportat că forțele israeliene au lovit în mod repetat pozițiile sale recente, printre care se numără și două baze italiene, precum și sediul misiunii din Naqoura, situat pe coasta de sud-vest a Libanului.

IDF a deschis focul și asupra unui buncăr unde erau adăpostite trupe ale ONU în altă bază, declară grupul internațional. ONU a specificat că, miercuri, soldații israelieni „au tras în mod deliberat și au dezactivat camerele de securitate” ale misiunii. Deocamdată, Forțele de Apărare ale Israelului nu au răspuns la cererile de comentariu în legătură cu aceste acuzații.

Membrii ONU răniți, identificati ca fiind indonezieni potrivit media italiene, au fost internați, dar rănile suferite nu au fost grave. „În această dimineață, doi pacificatori au fost răniți după ce un tanc Merkava al IDF a tras spre un turn de observație de la sediul UNIFIL din Naqoura, lovindu-l direct și provocând căderea militarilor”, se arată în declarația ONU.

Cu privire la acest incident, ONU a reamintit IDF și tuturor actorilor implicați de obligațiile lor față de siguranța și securitatea personalului și bunurilor ONU, subliniind că „orice atac deliberat asupra pacificatorilor este o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar”.

Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, l-a convocat joi pe ambasadorul israelian în Italia pentru a discuta despre incident, conform unui oficial guvernamental.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro