Reclamă

Parlamentul ucrainean a adoptat joi o creștere substanțială a taxelor, prima măsură de acest gen de la începutul invaziei ruse, pentru a susține financiar armata care se confruntă cu un război prelungit de uzură cu Rusia. Decizia survine în contextul unui deficit major de finanțare, în ciuda sprijinului constant din partea Occidentului, relatează Reuters.

Ministerul Ucrainean de Finanțe a precizat că toate cheltuielile nemilitare sunt acoperite exclusiv cu ajutorul partenerilor internaționali. Noile taxe sunt așteptate să aducă bugetului ucrainean aproximativ 23,2 miliarde de grivne (echivalentul a 563 de milioane de dolari) anul acesta și 141,1 miliarde de grivne (aproximativ 3,4 miliarde de dolari) în anul 2024.

Modificările legislative prevăd creșterea ‘impozitului pentru război’, inițial introdus în 2014 după anexarea Crimeei de către Rusia. Acesta va crește de la 1,5% la 5% și se aplică pe veniturile populației. În plus, vor fi majorate taxele pentru întreprinzătorii individuali și micile afaceri, alături de o taxă de 50% pe profiturile băncilor și de 25% pe profiturile altor companii financiare.

Conform vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, Uniunea Europeană și statele sale membre au oferit Ucrainei, de la începutul războiului, un ajutor în valoare de 118 miliarde de euro, atât militar cât și economic. De asemenea, UE a aprobat o contribuție semnificativă de 35 de miliarde de euro pentru un împrumut destinat Ucrainei, garantat cu veniturile din activele rusești înghețate în urma sancțiunilor.

În privința sprijinului din partea Statelor Unite, Congresul SUA a aprobat un ajutor total de aproximativ 175 de miliarde de dolari pentru Ucraina, din care 56 de miliarde de dolari sunt destinați ajutorului militar direct.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro