Reclamă

Ingineri militari nord-coreeni au fost desfășurați în teatrul de operațiuni din Ucraina pentru a ajuta Rusia să manevreze rachete balistice, iar aceștia au fost deja uciși, au declarat oficiali de rang înalt din Kiev și Seul, citați de The Guardian. Zeci de nord-coreeni se află în spatele liniilor rusești pentru a susține sistemele de lansare ale rachetelor KN-23, conform unei surse ucrainene.

Kim Jong-un, liderul nord-coreean, a călătorit anterior în Rusia pentru un summit cu Vladimir Putin, unde au fost întărite legăturile dintre cele două țări printr-un acord secret privind armele. Transporturile de muniție nord-coreene au fost esențiale pentru avansul forțelor ruse într-un război de uzură în estul Ucrainei în vara acestui an. Se pare că acest acord include și participarea activă a personalului nord-coreean în conflict.

Oficiali din Coreea de Sud și Ucraina au confirmat moartea unor ingineri nord-coreeni în urma unui atac cu rachete ucrainian în zona ocupată de Rusia lângă Donețk, săptămâna trecută. Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a declarat că este „foarte probabil” ca ofițeri nord-coreeni să fi fost trimiși să lupte alături de forțele ruse, deși nu a oferit detalii suplimentare. Andrii Kovalenko, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, a confirmat și el moartea unor nord-coreeni în Rusia.

Miercuri, armata ucraineană a anunțat distrugerea unei cantități de muniție nord-coreeană într-un depozit din regiunea Briansk, la granița cu Ucraina.

Participarea Coreei de Nord la acest conflict oferă Phenianului oportunitatea de a testa arme și de a câștiga experiență de luptă, susțin experții. Rachetele și proiectilele provenite din Coreea de Nord au fost esențiale pentru ca armamentul rusesc să continue atacurile asupra trupelor ucrainene.

Este estimat că Phenianul a livrat circa jumătate din muniția de calibru mare folosită în conflictul din acest an, inclusiv mai mult de 2 milioane de cartușe și rachete KN-23, care au fost utilizate masiv pe câmpul de luptă iarna trecută în Ucraina.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro